Wet inburgering

Een praatje maken met de buren, werk vinden, naar de dokter gaan of een studie volgen. Het is allemaal gemakkelijker als u goed Nederlands spreekt en bent ingeburgerd.

Vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 ondersteunen gemeenten mensen die inburgeringsplichtig zijn. De ISD Bollenstreek regelt dit voor de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen.

Bent u inburgeringsplichtig? 

Bent u net in Nederland komen wonen of woont u hier al? En spreekt u nog geen Nederlands of weet u nog niet hoe u kunt meedoen in Nederland?  Via een inburgeringsprogramma krijgt u de kans om mee te doen, mee te werken en mee te praten in de Nederlandse samenleving. 

Wat betekent inburgeren volgens de Wet inburgering?

Inburgeren is Nederlands leren en iets leren over de Nederlandse samenleving. We helpen inburgeringsplichtigen, zodat ze snel kunnen meedoen aan de Nederlandse samenleving.  We kijken wat mogelijk is en het liefst via betaald werk.

Dit kunnen we bereiken door:

  • het persoonlijk hoogst haalbare taalniveau bereiken. 
  • kennis opdoen over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt. 
  • het deelnemen aan activiteiten. En dat geldt vanaf de start van de inburgering.

Aan het eind van het inburgeringstraject volgt een inburgeringsexamen of eindgesprek. Bij een positieve uitslag bent u officieel ingeburgerd.

Bent u niet inburgeringsplichtig? 

Hebt u extra ondersteuning nodig? Ook dan kunt u contact met ons opnemen. De ISD Bollenstreek kijkt op welke manier wij of onze ketenpartners u kunnen ondersteunen. 

Vragen?

Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met de ISD Bollenstreek.